::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePovezovanje in usposabljanje rokodelcev

"Le nerazviti si še želijo v Guinnessovo knjigo rekordov!"

 

Krajinski park Kolpa je v okviru projekta POVEZOVANJE IN USPOSABLJANJE ROKODELCEV TER RAZVOJ CENTROV ROKODELCEV,  ki se izvaja v okviru Letnega izvedbenega načrta 2008 Lokalne akcijske skupine (LAS)  Dolenjske in Bele krajine za obdobje 2007 - 2013 organiziral že tretjo (Trebnje, Črnomelj, Šmarjeta) izobraževalno delavnico za pridobitev certifikata domače in umetnostne obrti (DUO) v Šmarjeti na Dolenjskem.

 

Kandidate za pridobitev certifikata je skozi skrivnosti postopkov in pomembnosti izdelkov tudi tokrat popeljal dr. Janez Bogataj, predavatelj na Filozofski fakulteti in tudi predsednik ocenjevalne komisije pri Obrtni zbornici Slovenije. Številno občinstvo, ki so ga v večini predstavljali ustvarjalci odličnih izdelkov domače in umetnostne obrti so predavatelju z zanimanjem prisluhnili in ga zasuli z množico vprašanj. Dr. Bogataj je nazorno opisal zgodovino in trenutno stanje na tem v področju v Sloveniji, kakor tudi podal primere iz tuje prakse. Poleg same proizvodnje je bil dan tudi poudarek trženju. 

 

Predavanju  je sledil pregled izdelkov, ki so jih s seboj prinesli slušatelji, ki jih je profesor ocenil: poudaril pomembne elemente in opozoril na pomanjkljivosti, kakor tudi brez dlake na jeziku opozoril na neprimerne detajle ali celo popolnoma nesprejemljive izdelke. Skupno so obiskovalci ocenjevali pletene in lončene izdelke, lončevino, vezenine, rože iz krep papirja, bižuterijo, volnene izdelke, izdelke iz ličkanja, jajčnih lupin...

 

Prof. Bogataj je poudaril nujnost ohranjanja avtentičnosti in avtohtonosti ter kvalitetne izdelave, ob tem pa opozoril, da pri izdelkih ne smemo stremeti k rekordom: "Ni potrebno izdelovati največjih, najmanjših in drugih naj, naj izdelkov. Danes želijo v Guinnessovo knjigo rekordov le še nerazviti!"

 

O projektu je spregovorila tudi Greta Avguštin iz Občine Črnomelj, Tončka Jankovič iz KP Kolpa (tudi imetnica 6 certifikatov), ki vodi številne delavnice in izobraževanja na tem področju, pa je predstavila izdelke, ki so certifikat DUO že pridobili.

 

Samo na področju Bele krajine je trenutno več kot 40 imetnikov certifikata, od tega 18 iz Adlešič. Skoraj polovica certifikatov je pridobljena v zadnjem letu ko KP Kolpa izvaja delavnice v okviru projekta in prireja "prela" v Adlešičih.

 

Naslednja stopnja projekta bo vzpostavljanje rokodelskih centrov na območju Dolenjske in Bele krajine, ki bodo delovali kot delavnice, trgovine, izobraževalni prostori.

 

KP Kolpa in Občina Črnomelj pa skupno načrtujeta nadaljevanje in nadgradnjo uspešnega projekta - mogoče tudi z večjo investicijo? Pridružite se jim tudi Vi.

 

Datum novice 03-03-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner