::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePopis KMEČKE LASTOVKE

POMLAD PRIHAJA in z njo ptički!

 

Znanilcev pomladi je več. Za Belokranjce je najpomembnejši simbol pomladi Jurjevo. Prihod svetega Jurija pomeni dokončno zmago sonca, toplote in s tem konec zime. Poleg ozelenelih travnikov in brstečih dreves nas na prihod pomladi opomnijo tudi ptiči. Danes nas predvsem trgovci prepričujejo, da je zavetnik zaljubljencev sveti Valentin, starejši pa vedo povedati, da je naš pravi praznik zaljubljencev Gregorjevo, saj pravijo, da se ta dan ptički ženijo. Po starem julijanskem koledarju je bil god svetega Gregorja prav na prvi spomladanski dan, ki je 12. marca, ko je navadno že toplo in se iz vseh grmov sliši glasno ptičje žvrgolenje. In prav ptičem želimo letos posvetiti nekoliko več pozornosti.

 

Javni zavod Krajinski park Kolpa želi v letu 2010, ko je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) za Ptico leta 2010 razglasilo kmečko lastovko (Hirundo rustica), opraviti podrobnejši popis te zanimive ptice na celotnem območju Krajinskega parka Kolpa in tudi širše, če bo za to dovolj zanimanja.

 

Kmečka lastovka je s človekom razvila prav poseben odnos, saj ta vrsta gnezdi le v bližini ljudi, največkrat v hlevih, praviloma le, če je v njih živina. Zimo lastovice preživijo v toplih krajih skoraj vse južne zemeljske poloble. Prve lastovke bomo verjetno opazili že konec marca. Nato bodo obnovile ali zgradile nova gnezda in v času od maja do avgusta vzredile dva ali mogoče celo tri zarode mladičev. Pri popisovanju gnezd bo dovolj, če opazimo, da starša hranita zarod - torej je gnezdo naseljeno. Pomemben bo tudi popis praznih gnezd (koliko je enih in drugih) in seveda morebitna razlaga, zakaj je temu tako.

Čeprav je kmečka lastovica lahko prepoznavna vrsta ptičev, pa moramo biti pozorni, da je kljub temu ne zamenjamo z mestno lastovko ali hudournikom.

Pri nas imamo praviloma le populacijo kmečke lastovke (izrazito škarjast in dolg rep, temno grlo, svetel trebuh), gnezdo kmečke lastovke pa je pripeto na steno pod stropom, a ni popolnoma zaprto kot pri mestni lastovki. Pod gnezdom z mladiči bomo opazili ptičje iztrebke, saj je lastovica ena redkih vrst, ki blata ne odstranjuje, ker se zaradi bližine človeka ne boji drugih naravnih sovražnikov.

 

Ob tem vas, dragi bralci, pozivamo, da se vključite v akcijo tudi vi. Sporočite nam vaše prvo opažanje lastovic/e v letu 2010 (datum, kraj, vremenske razmere .). Prav tako bomo veseli, če se vključite v popis gnezditve kmečke lastovke na vašem domu, pri sosedu, v celi vasi .

 

Podatke vpišite v popisni list, ki ga dobite na spletni strani KP Kolpa:

www.kp-kolpa.si ali pa nam pišite na e-naslov: info@kp-kolpa.si ali na naslov: Krajinski park Kolpa, Adlešiči 15, 8341 Adlešiči, ali nas pokličite na telefon: 07 35 65 240 in poslali vam bomo želeno količino obrazcev za popis kmečke lastovke.

 

Z VAŠO POMOČJO BOMO PRIDOBILI ZELO POTREBNE PODATKE O STANJU POPULACIJE V BELI KRAJINI IN BOMO LAHKO NAČRTOVALI UPRAVLJAVSKE UKREPE, ZATO SE VAM ZA SODELOVANJE ŽE VNAPREJ NAJLEPŠE ZAHVALJUJEMO.

 

Tiste, ki se sami ne boste vključili v akcijo popisovanja, pa prosim, da odgovorite na vprašanja anketarjev, ki vas bodo obiskali na domu.

 

Pripravljenost za sodelovanje so že izrazile tudi vse osnovne šole na območju parka: OŠ Vinica, OŠ Stari trg in OŠ Loka, Podružnica Adlešiči.

 

 

 

 

 

Datum novice 02-03-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner