::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePredstavitev Adlešiške folklore in Krajinskega parka Kolpa na Dunaju

12. junija leta 1908 so Adlešičani pred cesarjem Francem Jožefom vodili zelenega Jurija.

 

KUD Božo Račič iz Adlešič letos praznuje 100 let delovanja. Ločnico v delovanju predstavlja prva pismena omemba adlešiške folklore, ki je leta 1908 sodelovala v sprevodu pred cesarjem Francem Jožefom, ob praznovanju njegove 60 letne vladavine (vladal pa je najdalj v zgodovini Habsburgov – kar 68 let, dve leti po tem pa je Avstro-Ogrska monarhija razpadla). O dogodku jsop takrat pisali številni časopisi, Ksaver Meško pa je v Mohorjevem koledarju opisal povorko Belokranjcev z prav ganljivimi besedami, da je bil njihov nastop še posebno dopadljiv.

Folklorni skupini iz Adlešič in Predgrada sta se odločili obležiti ta praznik s ponovnim obiskom na Dunaju. Zaradi same promocije Bele krajine, folklore in Krajinskega parka Kolpa, je Javni zavod KP Kolpa ob pomoči Občine ÄŒrnomelj in RiC Bela krajina organiziral 2 nastopa na Dunaju in promocijsko akcijo za zavarovano območje ob reki Kolpi.

100 folkloristov je tako nastopilo v okviru projekta »Voices of the world« - Glasovi sveta v petek 26. septembra pred letno cesarsko rezidenco Schonnbrunn, v soboto 27. septembra pa pred katedralo Sv. Štefana. Belokranjci so vzbudili zelo veliko zanimanje tako med Dunajčani kakor med številnimi obiskovalci iz vsega sveta. Ob pesmi in plesu v narodnih nošah je predstavitev Krajinskega parka Kolpa v nemškem in angleškem jeziku tekla kot namazano, obe folklori pa sta si verjetno s tem priplesali možnost nastopa tudi prihodnje leto.

Del nastopa sta folklori izvedli ločeno, nekaj plesov pa sta zaplesali tudi skupaj. Adlešiški nastop je bil sestavljen iz večih spletov: mlajše skupine, članske skupine folkoristov, nastopom starejših in mlajših Kresnic in tamburaške skupine. Predstavili smo tudi domača znanja pisanja pisanic, predenja volne in lanu, vezenja …

Skupina pa si je uspela med nastopi (kar v narodnih nošah) prav na hitro ogledati tudi Dunaj in dvorec Schonnbrurnn.

 

Čeprav je bil projekt zasnovan zelo skromno, pa je vendarle vzbudil zelo veliko zanimanje, upamo, da se bo to v bodoče poznalo tudi na večjem obisku tujcev v Beli krajini.

O nastopu folklornih skupin in predstavitvi KP Kolpa na Dunaju je pisatelj Lev Detela za Radio Trst pripravil lep prispevek.

Verica Marušič in Vinko Papež iz lokalne televizije Vaš kanal iz Novega mesta, ki pokriva Dolenjsko, Belo krajino in Posavje, pa sta takoj po dogodku pripravila kratko novico za Obzornik. Posebna oddaja o tem dogodku še sledi.

Novice o dogodku so objavljene tudi na spletnih straneh radia Odeon in studia D.

Dogodek so spremljali tudi drugi mediji, vendar njihovih prispevkov (še) nismo dobili.

 

Prispevek si lahko ogledate na spletni povezavi:

 

http://www2.tv-nm.si/index.php?option=com_content&task=view&id=10147&Itemid=111

 

Datum novice 28-09-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner