::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePo MLINARSKI POTI od Vinice do Damlja 2010

Katera pijača je najmočnejša? Voda - saj poganja mlinska kolesa.

 

Mistika vode, mlinov in žag ob reki Kolpi je že pred leti navdihnila prizadevne turistične aktiviste, da so se lotili trasiranja in označitve poti ob številnih mlinih. Z ustanovitvijo javnega zavoda KP Kolpa pa je cela zgodba dobila dodano vrednost.

Prvi organiziran pohod po slikoviti poti od Vinice do Damlja je februarja 2007  organiziralo Turistično društvo Damelj, letos pa se v sodelovanju s KP Kolpa v organizaciji dogodka poskusilo mlajše Turistično društvo Vukovci.

 

Prvič se je karavana ustavila že pri Benetičevem mlinu pod Viniškim gradom (katerega del je bil nekoč), nakar je več kot 70 pohodnikov nadaljevalo pot proti Damlju in ob tem spoznalo še pet drugih mlinov ali njihovih ostankov na poti. Od Vinice si sledijo: Prokšljev mlin v Učakovcih, kjer danes deluje žaga na električni pogon, mlin v Vukovcih, ki ni v funkciji a ga novi lastnik ureja v turistični objekt, ostanki mlina na Otoku pa spominjajo na nekoč lepše čase. Krivčev mlin pod Damljem je novi lastnik (isti kot v Vukovcih) obnovil v počitniški objekt, Žagarjev mlin, ki je v lasti dveh družin pa na resen poseg še čaka.

 

Čeprav še mokra in ponekod zasnežena pot, ter visok vodostaj Kolpe pohodnikom ni omogočal sprehoda po originalno začrtani trasi, pa so v toplem sončnem dnevu zagotovo lahko užili naravo, ki se je pričela prebujati.

 

Več o mlinih na tem območju lahko preberete v zloženki KP Kolpa: "Mlini na Kolpi".

 

Vabljeni tudi na druge pohode po pešpoteh in učnih poteh v KP Kolpa:

- 24. april pohod po Grajski pešpoti in Jurijev treking v KP Kolpa,

- 9. maj pohod po Najjužnejši pešpoti,

- v aprilu predvidoma tudi pohod po Sejemski poti,

- septembra pohod po Mlinarski poti.

 

Datum novice 27-02-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner