::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveObčini Črnomelj in Negotino (MK) podpisali sporazum o sodelovanju

Župan občine Črnomelj Andrej Fabjan in župan občine Negotino Vardar (Makedonija) Pane Trajkov, sta v soboto, 13. februarja 2010, podpisala listino o pobratenju.

Začetek tega velikega projekta, ki bo odvisen predvsem od povezovanja različnih sektorjev na kulturnem, gospodarskem in turističnem področju, od uspešnega sodelovanja na meddržavnih projektih sprejemljivih za obe občini, sodelovanja na področju vinarstva,… so podprli navzoči predstavniki iz Makedonije, kot tudi delegacija Belokranjcev.

Podpisu pogodbe je sledila okrogla miza, na kateri so poleg Črnomaljcev sodelovali predstavniki z Negotinom pobratenih občin iz Bolgarije in Srbije ter predstavniki različnih sektorjev iz občine Negotino Vardar. Občino Črnomelj je predstavil Andrej Fabjan z orisom njene demografije, gospodarstva, negospodarstva in kulture. Greta Avguštin je povzela aktivnosti na meddržavnima projektoma IPA – Curs Colapis ter Viri življenja, uspešen potek projektnega dela na področju čebelarstva pa je predstavil Vlado Avguštin. Krajinski park Kolpa, njegove značilnosti in čezmejno sodelovanje s projekti je s slikovitimi fotografijami (Anita Jamšek, Gregor Hutar, Marko Pršina) predstavila Tončka Jankovič. V poslovni debati je o turizmu spregovoril direktor RIC Bela krajina, Peter Črnič, pobude o sodelovanju pa sta razvila tudi podžupana Pavel Zajc in Anton Vrščaj.

Večerni koncert vrhunske belokranjske tamburaške zasedbe KUD  Dobreč v Negotinu je bil odličen uvod v Slovensko – Bolgarsko – Srbsko – Makedonsko druženje. Stekle so številne debate, nastala nova poznanstva, Belokranjci pa so imeli odlično priložnost naučiti se plesa v makedonskem kolu.

Pobratenje so v Negotinu načrtovali ravno v času največjega praznika - obeleževanju sv. Trifuna, zaščitnika poljskih pridelkov, še posebej vinogradov. Po stari navadi gredo na dan svetega Trifuna (14. februar) kmetje v vinograde, obrežejo vsaj kakšen trs in ga zalijejo z vinom (v Beli krajini vinogradniki to naredijo na dan sv. Vincenca), da bi vinogradu povrnili zgubljeno moč po dolgem zimskem mrtvilu in bo spomladi, ki se počasi bliža, začelo brsteti. Pravijo, da če na ta dan dežuje ali sneži, bo leto deževno in rodno, če pa je vedro in suho, sledi tudi sušno leto in revna letina. 

Nedelja v Negotino Vardar je bila še posebej slovesna ob prihodu predsednika Makedonske Republike Gjorgea Ivanova, prireditev, ki je dvignila celo mesto in širšo okolico pa so obogatili nastopi Srbskih in Makedonskih folklornih skupin ter degustacije vin. Množico je popoldne pregnal dež… (… če dežuje ali sneži, bo leto deževno in rodno…)

Belokranjska delegacija se je v treh dneh dodobra prepričala v gostoljubnost in prijaznost domačinov. Ob povratku v Slovenijo so že nastajali načrti kaj vse lahko poveže sodelovanje občin Črnomelj, Negotino - Vardar (MK), Negotin (Srbija) in Popovo (BG). Povod za medsebojno sodelovanje je gotovo sprožil uspešni Belokranjski podjetnik Stanislav Malerič (KMS INOX), ki je že pred 7 leti svojo dejavnost razširil v bivšo jugoslovansko republiko – Makedonijo. Vezi, ki jih je stkal, se vse bolj utrjujejo.

Občina Negotino Vardar ima okrog 16.000 prebivalcev, ki v 70 odstotkih živijo v mestu. Njihova sončna dežela jim omogoča pridelavo kakovostnega grozdja, ki ga kar nekaj vinogradnikov predeluje v vrhunska vina (Vranac, Imperator Aleksandar Veliki). V Makedoniji je sicer bilo v navadi, da so iz obranega grozdja kuhali le »rakijo«.

Tekst in foto: Tončka Jankovič

 

Datum novice 16-02-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner