::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePust v Adlešičih

"Ako na pustne dni dežuje bo dosti fižola!" (I. Šašelj: Bisernice 1906)

 

Znanih je veliko različnih rekov o pustnem času. Pomemben zapisovalec narodnega bogastva župnik Ivan Šašelj je v "Bisernicah iz belokranjskega narodnega zaklada" zbral mnoge, tudi take na temo pusta.

 

Poleg pustnega rajanja pa je bila v Adlešičih (in mogoče tudi drugod v Beli krajini?) navada, da so na pustni torek spletali vrv (štrik) iz konoplje. Žal se konoplje zaradi mnogih zapletov povezanih s tem, v Beli krajini več ne seje (pa bomo poskušali tudi to pridelavo, podobno kot pridelavo in predelavo lanu v bodočnosti obnoviti) in brez surovine ni tudi doma spletenih vrvi. Znanje in nekaj orodja je še ohranjenega, tako, da je mogoče zadnji čas običaj, ki bi bil lahko tudi zanimiva turistična atrakcija (navadno je pri pletenju sodelovala vsa vas) obnoviti.

 

Sicer pa so Adlešiče, najprej pa upravo KP Kolpa, na pustni torek obiskale maškare iz domače šole. Povorka je na poti po vasi nabrala kopico krofov in peciva, pa tudi drobiža, ki bo namenjen nakupu sladoleda v poletnih dneh.

 

Princeski na fotografiji pa hodita na cicibanove urice v Griblje, letošnja generacija v Adlešičih namreč ni dovolj številčna, da bi bila tu rganizirana predšolska aktivnost.

 

Datum novice 16-02-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner