::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveEU Komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Dacian Ciolos se predstavi!

 

Že dan po imenovanju nove Komisije EU - v četrtek 11. februarja- se je komisar, ki je odgovoren za eno najpomembnejših evropskih politik in upravlja največji delež evropskega proračuna (skoraj toliko kot skupaj ostalih 26 komisarjev) predstavil svoji bazi - predstavnikom kmečkih stanovskih organizacij. Po njegovi predstavitvi načrtov za naslednja štiri leta, v katerih je napovedal takojšnjo raziskavo in pripravo nove Strategije 2020 za obdobje po letu 2013.
Tej bodo sledile reforme, ki bi teorijo izvedle tudi v prakso Skupne kmetijske politike EU. Poleg osnovnih dejavnosti kmetijstva in razvoja podeželja je komisar Ciolos poudaril tudi načrtovane aktivnosti na področju varstva okolja in biodiverzitete. Kratkoročno je kot svoje pomembne načrte predstavil tudi delo na vzpostavitvi ustreznih odnosov in razumevanja med kmetijskim sektorjem in evropsko družbo.
Predstavniki več kot 60 organizacij iz 27 evropskih držav so komisarju čestitali za imenovanje in izrazili prepričanje, da je bil upravičeno imenovan na to mesto, saj je v predstavitvi opozoril na svojo strokovnost in evropsko usmerjenost. Kljub temu pa so opozorili na številna odprta vprašanja, nekateri (francoski kmetje) pa tudi strah in pomisleke do nenehnih reform, ki vnašajo v tako kompleksen sistem kot je kmetijstvo določeno mero nestabilnosti.
Predstavniki iz mlajših članic pa so dokaj enotno opozorili na problem "SKP različnih hitrosti" -torej neenakih ukrepov in višine plačil v sicer enotnem evropskem trgu.
Sicer del evropske javnosti kritično ocenjuje idejo imenovanja komisarja za kmetijstvo iz kmetijsko tako pomembne države kot je Romunija, ob tem pa mu kot nekdanjemu romunskemu kmetijskemu ministru očitajo slabo koriščenje evropskih sredstev in nezmožnost preprečevanja zlorab in korupcije pri uveljavljanju evropskih sredstev.
Kot najpomembnejše sporočilo pa so kmetje z veseljem sprejeli njegovo zagotovilo, da bo branil Skupno kmetijsko politiko in proračun pred drugimi sektorji.
 
Na srečanju v prostorih Sekretariata COPA-COGECA v Bruslju je slovenske organizacije zastopal direktor KP Kolpa Boris Grabrijan, sicer član Upravnega odbora KGZS in predsednik Zveze društev rejcev drobnice Slovenije.
 
Lep pozdrav,
 
Boris Grabrijan
 
Datum novice 11-02-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner