::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveVračanje velikih plenilcev v alpski prostor

Krajinski park Kolpa na mednarodni konferenci o sobivanju z velikimi zvermi!

 

V okviru največjega sejma in ocenjevanja drobnice v alpskem prostoru, ki je potekal od 29. januarja do 2. februarja 2010 v Innsbrucku v Avstriji - INTERALPIN je potekal tudi strokovni posvet "Vračanje velikih plenilcev v alpski prostor". Na sejmu je sodelovala Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Biotehniška fakulteta iz Ljubljane, Zveza društev rejcev drobnice Slovenije in JZ Krajinski park Kolpa.

 

Mnenja o procesu vračanja medveda, volka in risa, so predstavili tako naravovarstveniki kot rejci in strokovnjaki iz različnih univerz. Čeprav ima o sobivanju z rjavim medvedom prave izkušnje le Slovenija, so veliko o tovrstnih izkušnjah imeli povedati tudi predstavniki Italije (iz dežel Trentino in Južne Tirolske), Švice, Nemčije (Spodnja Saška in Bavarska) in Avstrije.

 

Slovenske izkušnje sobivanja s populacijo rjavega medveda  je v predavanju predstavil dr. Drago Kompan iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Boris Grabrijan, direktor KP Kolpa pa problematiko sobivanja z volkom, risom in ujedami (krokar in orel), kakor tudi sistem ugotavljanja in uveljavljanja škod po zavarovanih vrstah. Predstavljeni so bili tudi načrti KP Kolpa, Biotehniške fakultete in Zveze društev rejcev drobnice Slovenije s partnerjem iz Nizozemske o skupni kandidaturi za prijavo mednarodnega projekta, ki bi imel za cilj razvoj tehnologij učinkovitega odvračanja plenilcev na temelju negativnih izkušenj plenilcev v kontaktu z rejenimi živalmi. Kraj izvajanja projekta bi bila Bela krajina in Kras.

 

O težavah sobivanja rejcev s populacijo rjavega medveda so imeli veliko za povedati predvsem predstavniki iz avtonomne pokrajine Trentino, ki premore skromno populacijo približno 10 medvedov, kakor tudi predstavniki iz avtonomne dežele Bavarske, ki imajo v zadnjih 100 letih izkušnjo le z enim medvedom (Bruno), ki je 42 dni bival na območju Nemčije in v tem času povzročil 40 škod, nakar je bil odvzet. Dogajanje okrog medveda je zelo razburkalo nemško javnost, glede na politično klimo, pa se z odvzemom edinega osebka strinjale tudi naravovarstvene organizacije. 

 

Ob omenjenih težavah pa smo očitno v Sloveniji kljub bistveno številčnejši populaciji velikih zveri in koncentraciji na enoto površine, najstrpnejši v odnosu do prostoživečih živali, saj nikoli ni slišati izjav o uničenju populacij velikih zveri, pač pa le o aktivnem upravljanju in poštenih postopkih ter odškodninah.

 

 

 

Datum novice 01-02-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner