::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePletenje s koruznim ličkanjem

Cekarji iz Damlja!

 

Turistično Društvo Damelj, ki je zelo aktivno in prizadevno na številnih področjih, je pokazalo interes za organiziranje delavnice pletenja cekarjev iz ličkanja. Nekoč splošno znana veščina v teh krajih, je že skoraj pozabljena. Da bi nekaj navdušenih entuziastov naučili te spretnosti, ki ne zahteva velikih vlaganj in zahtevne tehnologije, a daje veliko veselja, smo pripeljali mentorja iz Ljubljane. Jurij Žagar res živi v Ljubljani, je pa rojen Belokranjec, ki ga je iskanje boljšega zaslužka odpeljalo v svet in se rad vrača v domači kraj. Pomaga bratu Zvonku Žagarju, ki uspešno vodi turistično kmetijo in je promotor turističnega društva (to med drugim organizira slikarsko kolonijo, predstavitve na sejmih, delavnice, predavanja, kot najpomembnejše pa - upravlja šotorišče in kopališče v Damlju, vzdržuje Mlinarsko pešpot...).

 

Ljudje na podeželju so nekoč znali uporabiti prav vse dele rastlin in živali, tako, da nikoli ni bilo nič zavrženega, saj si česa takega v skromnih razmerah niso mogli privoščiti. Poleg koruznega zrnja (adlešiško debelke), ki so ga kmetje uporabili za prehrano ljudi in živine so uporabili tudi vse ostale dele. Koruzno steblo (adlešiško debeljašnica) za krmo živini, izjemoma za nastilj ali podor, prazni storž (po adlešiško -

klasunec) se je uporabil za zamaške in ročaje ali tudi za kurjavo. Iz ličkanja (adlešiško perušinka) pa so znali narediti kite, predpražnike, cekarje, copate in druge uporabne izdelke. Najpogosteje pa je bilo ličkanje uporabljeno za ležišče v postelji, dokler ga seveda niso izpodrinile moderne vzmetnice.

Navdušeni Dameljčani bodo najprej preizkusili svoje spretnosti s pletenjem cekarjev, pozneje pa se korajžni mogoče poskusijo tudi z izdelavo copat iz "koruzne perušinke".

 

Delavnice pletenja ličkanja organizirajo Turistično društvo Damelj, Turistična kmetija Žagar in Krajinski park Kolpa.

 

 

V prilogi tudi vabilo na predavanja o sadjarstvu, čebelarstvu, rekultivaciji kraških pašnikov, postavljanju zaščitnih ograj pred zvermi.

 

Datum novice 22-01-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner