::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveZimsko štetje vodnih ptic

V soboto in nedeljo (16. in 17. januarja) je potekalo redno letno štetje vodnih ptic. Ta dogodek je že vrsto let najobsežnejši in sistematičen popis ptičev po vsem svetu. Tokrat je več kot 200 prostovoljcev (skupaj pa se ocenjuje udeležba 1 milijona prostovoljcev na celem planetu) v vsej državi prehodilo bregove vseh večjih rek, jezer in drugih vodnih teles in pripravili natančne, verodostojne zapise o trenutnem stanju. 

Podatki bodo pomagali pri ohranjanju ptičev in njihovih habitatov.

 

Na področju Bele krajine je deset prostovoljcev (vključno z nekaterimi uslužbenci javnega zavoda Krajinski park Kolpa) prehodilo večji del toka reke Kolpe. Čeprav je treba podatke urediti, je bila skupna ugotovitev da je bilo v soboto opaženo manjše število ptičev in tudi manj vrst kot leto poprej. Seveda na podlagi samo tega ne moremo sklepati na težave, saj so bile opažene tudi zelo redke vrste ptičev - kot naprimer orel belorepec.

Sicer pa so bile najštevilčnejše race mlakarice, velike žagarice, kormorani, sive in bele čaplje, opaženi so bili labodi...

 

Na sami reki Kolpi in ob njej skozi leto opazujemo veliko različnih vrst ptičev in tudi to želimo obiskovalcem parka približati še bolj, zato je KP Kolpa pripravil Priročnih za opazovanje ptičev, v pripravi pa so tudi opisne table, da bi ornitologijo bolj približali tudi laikom.

 

Vabljeni na akcijo štetja vodnih ptičev prihodnje leto tudi Vi.

 

Datum novice 16-01-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner