::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePravoslavni božič v Miličih

Z zamikom 13 dni, danes 7. januarja praznujejo božič tudi verniki pravoslavne veroizpovedi. Na področju Krajinskega parka Kolpa soji srbska pravoslavna cerkev v vasi Miliči. Dobrih 100 let se v tej cerkvi k bogoslužju v zbirajo prebivalci uskoških vasi Paunoviči, Marindol in Paunoviči. Cerkev sv. Petra i Pavla na hribu nad Miliči je nadomestila staro leseno cerkev sv. Petra, ki je stala nad bližnjimi Paunoviči in so jo vaščani postavili po naselitvi na to območje - pred približno 400 leti.

 

Zadnja leta se staroselcem pridružujejo tudi pravoslavci, ki so se v Beli krajini naselili v času obstoja Jugoslavije, pa tudi prijatelji katoliki iz okoliških vasi, tako da majhna cerkev ne more sprejeti vseh obiskovalcev na tak praznik.

 

Polnočnica se je v Miličih pričela 6. januarja že ob 17. uri, saj se je moral pop vrniti v svojo faro v Srbske Moravice na Hrvaškem. Po starodavnem običaju so pred bogoslužjem pred cerkvijo zakurili ogenj in na njem zažgali badnjak - hrastovo drevesce.

 

Proslavljanje, ki se je pričelo že pred cerkvijo, se je potem nadaljevalo na domovih, na sam božič pa belokranjski pravoslavci (tako kot tudi katoliki) obvezno pripravijo jagnje na ražnju, s slamo, posuto po stanovanju, pa simbolizirajo hlevček Jezusovega rojstva.

 

Srečen božič!

 

 

Datum novice 07-01-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner