::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePozimi so tudi ptiči v stiski

Liska

 

V zimskih razmerah veliko prostoživečih živali zaide v težave in je pomoč ljudi ne le dobrodošla, pač pa velikokrat tudi nujna. Tudi večini vrst ptičev je v času nizkih temperatur in debele snežne odeje težko in potrebujejo pomoč ljudi.

 

Pred dnevi ko je v Beli krajini snežna odeja presegla 30 cm, temperature zraka pa so padle pod -20 st. C, so živali zagotovo zašle v težave. Kako malo je potrebno storiti, pa je pomoč opazna govori tudi primer, ko je liska (Fulica atra) na svoji poti na jug omagala v Velikih Selih. Tam jo je še pravočasno rešila gotove smrti slikarka Joni Zakonjšek, ptiček pa je potem nekaj dni okreval na sosednji kmetiji "Vučji ogrizek".

 

Ker je bila temperatura v zavetišču primerna in je ptička sprejela ponujeno hrano, je okrevala in že čez nekaj dni pogumno zaplavala, pravzaprav poletela nad Kolpo v Pobrežju. Vitalna kot je bila po okrevanju, je gotovo dohitela družino na poti na jug.

 

Liska je ptica črnega perja z belim čelnim ščitom in kljunom. Spola sta na pogled enaka. Liska je v Evropi in tudi v Sloveniji splošno razširjena gnezdilka, preletna gostja in prezimovalka. Njeno najpomembnejše gnezdišče pozimi je v Sloveniji v Sečoveljskih solinah.

 

Pomagajmo prostoživečim živalim, da bodo lažje preživele izredne razmere - in nas vedno znova razveseljevale s sobivanjem v naši bližini.

 

Foto: Boris Grabrijan, Lukas Flajnik

 

 

Datum novice 28-12-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner