::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveKupa je debela

Iz hude zime v pomladansko odjugo!

 

Še v ponedeljek so bile temperature zraka v Beli krajini pod -20 stopinjami Celzija, snežna odeja pa ponekod krepko nad 30 cm. Tudi Kolpa je že v soboto pričela zmrzovati, vendar še preden bi postal led dovolj trden za hojo je prišla nagla otoplitev in močno deževje.

Posledično so zaradi velikih količin vode pričelai naraščati vodotoki.

 

V sredo zjutraj (23. decembra) je pričela naraščati Kolpa v zgornjem toku, v Adlešičih pa je maksimum dosegla šele ponoči.

 

Državni cesti med Kotom in Sodevci ter Prelesjem in Dolom v Krajnskem parku Kolpa sta bili cel dan zaprti, poplavilo pa je tudi zgradbe ob vodi. Med njimi tudi Gostišče Madronič v Prelesju, bife Kolpa v Kotu je postal dostopen šele zvečer, do Kuzminega mlina in žage v Pobrežju pa v sredo ni bilo mogoče priti.

 

Ribič, ki je poskušal srečo v Pobrežju pri "starem brodišču" nam je povedal, da se je naraščajoči Kolpi že dvakrat umaknil, kolovoz do Vušivca pa je bil že dalj časa popolnoma pod vodo.

 

S poplavljanjem pa se je dvignila tudi temperatura vode, ki je bila v sredo 7,8 st Celzija, medtem ko je bila pred enim tednom še 4 st Celzija.

 

 

Vesel božič in srečno novo leto!

 

Besedilo in foto: Boris Grabrijan

 

Datum novice 24-12-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner