::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePolharjenje v Starem trgu

»Je pa na Kranjskem čudna živalca, ki je ne vidiš izlepa po drugih evropskih deželah, a je je tu prav veliko; po kranjsko ji pravijo POLH«, je v Slavi vojvodine Kranjske zapisal Janez Vajkard Valvazor.

 

Seveda vse Valvazorjeve teze o polhu ne držijo, so pa njegovi zapiski o polhu zagotovo med najstarejšimi. Da jih ni po drugih evropskih deželah ne drži, saj je razširjen po skoraj vsej Evropi, najdemo pa ga tudi v Aziji (vključno z Japonsko) in Afriki, pa tudi da polhe goni hudič danes težko sprejmemo. Verjetno ima povezava s hudičem prej ozadje v velikih nihanjih polšje populacije, ki se v danih okolišÄinah hitro namnožijo in so si ta pojav stara ljudstva razlagala kot hudičevo delo. Poznanih je 28 vrst tega malega glodavca, najbolj znan pa je navadni polh.

Letos vsaj na področju Bele krajine razmere za polhe niso bile ugodne in se niso ravno razmnoževali, precejšen mraz pa jih je nagnal na zimsko spanje zelo zgodaj.

 

Neglede na vse pa je Polansko športno turistično društvo, s podporo Krajinskega parka Kolpa v soboto 4. oktobra organiziralo polharsko noč. V prijetni, a mrzli in jasni noči, polhov ob lovski koči LD Sinji Vrh ni bilo slišati, udeleženci pa so polha lahko videli vsaj za vzorec. Poleg pomembnosti ohranjanja tradicije in druženja ki je pomenilo srečanje članov društva z upravo Javnega zavoda Krajinski park Kolpa je pomemben tudi zabavni del.

Kot je videti iz pričujočih fotografij je večji del polhanja predstavljal zabavno –kulinarični del. ÄŒeprav je bila nekoč pečenka iz polhov v teh krajih edina prava pečenka v bajtarskih hišah, prihodek od prodanih kožic pa pomemben vir prihodkov; so se morali udeleženci sobotne polharije »zadovoljiti« z pečenko večjih sesalcev in pestro izbiro svežih gob.

 

V naslednjih dneh bo še polharija na adlešiškem koncu, ker pa sam lov ni najpomembnejši, pa pripravljamo tudi predavanje o polhu.  

Vabljeni!

 

Datum novice 04-10-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner