::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezave1,4 milijona € za plovni režim na Kolp

V torek 15. decembra 2009 podpisan sporazum med partnerji v mednarodnem projektu Curs Colapis, v katerem sodeluje tudi Javni zavod Krajinski park Kolpa!

 

Projekt bo v prostor ob reki Kolpi, na oba bregova, pripeljal dobrih 1,4 milijona €. Mednarodni projekt je v 85% deležu financiran s strani Evropske unije, 10% bo dodala R Slovenija (za slovenske partnerje), 5% pa morajo zagotoviti partnerji projekta sami.

 

V projektu Curs Colapis sodelujejo poleg vodilne partnerice Občine Črnomelj, še občini Metlika in Kočevje na slovenski strani in hrvaške občine ob Kolpi: Žakanje, Kamanje in Netretić. Partnerja v projektu pa sta še Javni zavod Krajinski park Kolpa in Turistično društvo Damelj.

 

Namen projekta je ureditev plovnega režima na reki Kolpi, kar bo v nadaljevanju zahtevalo tudi mednarodni sporazum. Ob tem se bo pristopilo tudi k celostni ureditvi infrastrukture vstopno - izstopnih mest za čolne (dostopi, skladiščne kapacitete, sanitarije, igrala in podobno, v Damlju pa bo zgrajen večji turistični kompleks).

 

Da bi ukrepi varovanja narave delovali, je nujno turistične in rekreativne dejavnosti omejiti prostorsko in časovno, ter poskrbeti za ustrezno infrastrukturo, da dejavnosti ne bodo ogrožale bogate biodiverzitete širšega prostora ob reki Kolpi.

 

Poleg tega (ni predmet tega projekta) bo v naslednji fazi nujno izboljšati vodni režim, saj bolj kot rekreativne dejavnosti, grozi življenju v reki (in ob njej) zaskrbljujoče nizek vodostaj Kolpe.

 

KP Kolpa pa ob tem pelje tudi akcije ozaveščanja in izobraževanja. V letu 2009 je bil tako prvič izveden tehnični pregled vseh plovil, poleg številnih kandidatov, ki so opravili izpit za voditelja rafta pa je izpit za reševalca iz vode opravilo 9 ponudnikov, ki tržijo čolne, od tega dva iz Javnega zavoda KP Kolpa. S tem smo na tem področju tudi prvič zadostili zahtevanim pogojem za opravljanje te dejavnosti.

 

Čeprav je bilo v tej fazi opravljeno zelo veliko delo, posebej s stani Občine Črnomelj ga. Greta Auguštin in mag. Anita Jamšek, se pravo delo za uresničitev investicij in pridobitev sredstev šele pričenja.

 

Foto: B. Grabrijan in T. Jankovič.

 

Datum novice 15-12-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner