::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveFilm "Uskoška dediščina Bele krajine"

Po dolgih letih mirovanja smo v petek 11. decembra v Adlešičih ponovno doživeli filmsko projekcijo. In ne navadno predvajanje filma, saj je šlo za predpremiero dokumentarnega filma nacionalne RTV Slovenija.

 

Dokumentarni film

 

Uredništvo Izobraževalnega programa je s pomočjo Javnega zavoda Krajinski park Kolpa in s sodelovanjem številnih društev in posameznikov na tem območju posnelo enkraten dokumentarec o Uskokih. Tokratni film se osredotoča na Uskoke pravoslavnega porekla: Srbe in Črnogorce, čeprav območje KP Kolpa in celotne Bele krajine poseljujejo tudi druge uskoške skupine, ki so s svojo raznolikostjo obogatile celotno regijo. Tudi po zaslugi tega filma bo vsaj delček bogate kulturne dediščine Bele krajine iztrgan pozabi.

 

Zahvale in čestitke gredo celotni ekipi, posebno pa režiserju Zdravku Pečenku, naratorju dr. Marku Terseglavu, urednici Almi Lapajne, odgovornemu uredniku Tomažu Virku in celotnemu vodstvu RTV Slovenija.

 

RTV Slovenija in KP Kolpa načrtujeta sodelovanje tudi v prihodnjem letu, projekt pa bo po besedah župana Andreja Fabjana podprla tudi Občina Črnomelj.

 

Film Zdravka Pečenka, Uskoška dediščina Bele krajine, si lahko ogledate na 1 Programu RTV Slovenija 12. januarja 2010 ob 21.uri.

 

Datum novice 11-12-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner