::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveLetni koncert KD Božo Račič Adlešiči

101 leto društva, 100 let drugih Bisernic!

 

 

Kot že leta, so prizadevni člani Kulturnega društva Božo Račič iz Adlešič, 12. decembra pripravili letni koncert. Osrednja tema večera v krogu prijateljev in ljubiteljev ljudske pesmi je bila  stota obletnica izdaje druge knjižice "Bisernic iz belokranjskega narodnega zaklada", ki jih je v Adlešičih po dvajsetih letih službovanja "nabral" župnik Ivan Šašelj.

 

O delu tega pomembnega župnika, pisatelja, zbiratelja narodnega bogastva in pomembnega ornitologa so v nastopih spregovorili Adlešiški osnovnošolci, mlajša folklorna skupina, oktet Prelo in Mlajše Kresnice. Šašljeve misli iz obeh zvezkov Bisernic, ki opisujejo tedanje belokranjske razmere je interpretiral Boris Grabrijan.

 

Kot vedno, je občinstvo navdušila starejša folklorna skupina z zanimivimi novimi spleti, tej pa je letos v goste prišla tudi FS Zeleni Jurij iz Črnomlja. Posebno točko sta pripravili dve domači tamburaški skupini, vrhunec večera pa je bila podelitev priznanj Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ko je predstavnica OI Črnomelj Helena Vukšinič dvema članicama Kresnic-predic predala zlati Maroltovi znački za več kot 15 let delovanja na področju ljubiteljske kulture, pet članic pa je za izjemen prispevek na tem področju prejelo častna priznanja.

 

Projekcijo fotografij iz Bisernic, ki prikazujejo Adlešičane ko so šli k cesarju Francu Jožefu na Dunaj je omogočila družina Račič, ki hrani izvod Bisernic s komentarji očeta Boža Račiča-Kumeta, nadučitelja v Adlešičih v letih 1919-1924. Kulturni dogodek pa je osebno spremljala tudi "kumetova" najmlajša - Rajka Račič.

 

Vsi, ki ste tokratni izjemni večer zamudili, boste lahko uživali v domači pesmi in besedi že čez slabo leto dni.

 

Datum novice 12-12-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner