::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveV Evropskem parlamentu v Bruslju konferenca o biodiverziteti

Evropska poslanca Veronike Mathieu in Joseph Daul (nekoč predesednik PO za kmetijstvo, danes vodja skupine poslancev Evropske ljudske stranke) sta v sodelovanju z Evropsko fundacijo za biodiverziteto pripravila odmevno konferenco "Evropska biodiverziteta: ponudba zasebnega sektorja" v Evropskem Parlamentu.

 

Več kot 200 udeležencem so poleg evropskih parlamentarcev - naprimer irske poslanke Mairead McGuinnesss, spregovorili tudi pomembni strokovnjaki in predstavniki stanovskih organizacij: Thierry de l Escaille iz ELO, Julija Marton-Lefevre iz IUCN, Martijn Quinn iz kabineta komisarja Stavrosa Dimasa, Ladislav Miko iz GD Okolje (pred tednom dni še Češki minister za okolje) in drugi.

 

Predstavljena so bila različna stališča in pogledi, razpravljavci pa so si bili enotni, da je največji problem nevednost, saj so številni predstavljali katastrofalne rezultate anket, v kateri sodelujoči kažejo izredno nizko raven poznavanja stanja biodiverzitete. Nanizani so bili različni vzroki za zniževanje biotske pestrosti: industrija, kmetijstvo, uporaba kemičnih sredstev, pretirano izkoriščanje resursov in podobno. Več študij je rezultate izgube ali izboljševanja stanja predstavilo z indikatorji opazovanja trendov populacij različnih vrst ptičev.

 

Entomolog dr. Simon Spencer iz Velike Britanije pa je na podlagi 40 letnih izkušenj menil, da so za tovrstne meritve najprimernejši indikator metulji in na podlagi svojega dela in ugotovitev je mnenja, da je največja grožnja biodiverziteti neobdelovanje hribovskih in gorskih površin. Stanje, ki ga ne spremlja le na britanskem otoku, pač pa tudi na evropskem kontinentu ocenjuje kot alarmantno, saj so nepovratno izgubljene najpomembnejši habitati, z njimi pa številne vrste - ne le metuljev tudi drugih vrst.

 

Zanimiv primer so predstavili iz Portugalske, kjer je pridelava plute izredno pomemben dejavnik ohranjanja biotske pestrosti, obenem pa edino orožje proti dizertifikaciji področja.

 

Besedilo in fotografije: Boris Grabrijan

 

Datum novice 01-12-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner