::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePromocija nature 2000 in trajnostna raba prostoživečih resursov

Tri pomembne mednarodne institucije, ki združujejo različne deležnike, ki se ukvarjajo z naravo v evropskem prostoru: IUCN, FACE in ELO so v sodelovanju z Evropsko Komisijo - "Generalnim direktoratom za okolje" organizirale delavnico na temo promocije Nature 2ooo in trajnostne rabe.

 

O svojih pogledih na naravovarstvo, upravljanje zavarovanih območij in izvajanje ekonomskih aktivnosti so spregovorili predstavniki različnih naravovarstvenih organizacij in institucij, lovci, ki poleg športne in ekonomske dejavnosti prispevajo k ohranjanju vrst ter lastniki in najemniki kmetijskih in gozdnih zemljišč. Načrte in tudi rezultate dela so predstavljali tako majhni kmetje kakor veleposestniki - vključno z vodilnimi iz Crown Estate, ki upravljajo posestva Britanske kraljice Elizabete II.

 

Čeprav z različnimi izhodišči so predavatelji in razpravljavci dokaj enotno poudarjali pomen ohranjanja habitatov in vrst, kakor tudi pravico ekonomskega izkoriščanja lastnine. Kot nujen se je pokazal predvsem razvoj tehnologij trajnostne rabe in promocija, ki bi zavarovana območja približala obiskovalcem.

 

Na praktičnem primeru zasebne iniciative na območju Nature 2000 v Midden Limburgu v Flandriji so lastniki, ki se ukvarjajo tudi z lovom in turizmom prikazali svoja prizadevanja pri ohranjanju narave, urejanja devastiranih območij, obnovi kulturnih spomenikov, ohranjanju avtohtonih domačih pasem živali in začetki trženja zanimivega zavarovanega območja gozdov, jezer, močvirij, travnikov..., različnih habitatnih tipov z velikim potencialom za gnezdišča številnih ogroženih vrst ptičev.

 

Projekt je zanimiv zlasti zaradi dejstva, da je nastal na pobudo lastnikov in kljub velikim vložkom še niso pridobili projektov EU, pač pa večino sredstev prispevajo lastniki sami s pomočjo fundacije, ki pa jo podpira tudi deželna flamska vlada.

 

Na konferenci so sodelovali delegati iz 16 držav EU, Slovenijo pa sta predstavljala Branko Tomažič iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Boris Grabrijan, prav tako član KGZS in direktor Krajinskega parka Kolpa.

 

Vse tehnične rešitve, ki so bile prikazane sicer ne ustrezajo tudi vsem našim standardom in predpisom, vsekakor pa je videno prikazovalo iniciativo, ki se razvija od spodaj navzgor in zastavlja temelje trajnostnega, neodvisnega upravljanja.

 

Tekst in foto: Boris Grabrijan

 

 

 

Datum novice 19-11-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner