::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveStog stelje pred Šokčevim dvorom

Tudi stog stelje opozarja na etnološko zbirko!

 

Vaščani vasi Žuniči so na pobudo Krajinskega parka Kolpa muzejsko zbirko v tem Šokčevem dvoru obogatili tudi za nekoč tako pogost element vaškega dvorišča kot so stogi sena in praproti. Premalo prostora pod streho gospodarskih poslopij je prebivalce vasi ob Kolpi sililo v postavljanje stogov, tako za shranjevanje krme za živino, pogosteje pa za praprot potrebno za nastiljanje.

 

Večinoma so stogi nastajali v steljnikih in so kmetje ponje odhajali po potrebi, zato je bilo v stog običajno zloženo toliko praproti kolikor jo je bilo mogoče naložiti na en vprežni voz. Ker pa v času hude zime - visoke snežne odeje ni bilo mogoče z lesenimi »koli« (vozom) v steljnike, so za obdobje največje stiske stoge pripravili blizu doma. Če je bil prostor - kar na dvorišču v bližini hleva.

 

V stog se zdeva suha praprot okrog "stožine", ki je navadno brezovo ali kostanjevo tanjše deblo ali pa kar visoka in ravna breza, ki še raste. V dobro zložen stog vlaga ne prodre in praprot ostane uporabna tudi po več zimah.

 

Da bi lastniki steljnike obdelovali tudi v naprej, čeprav praproti za nastiljanje ne potrebujejo več, je nujno razviti nove proizvode iz praproti, saj sicer noben administrativni ali subvencijski ukrep ne bo zagotavljal nadaljnje obdelave.

 

Sobotni dogodek je bil pomemben tako zaradi obujanja skoraj pozabljenih aktivnosti, kakor zaradi druženja vaščanov z upravo Javnega zavoda KP Kolpa.

 

Delovnemu popoldnevu pa je sledil družabni večer (ki so ga pripravili vaščani in društvo Rim lan) z ogledom fotografij in filmov.

 

 

Vabljeni v Žuniče!

 

Fotografije: Tončka Jankovič.

 

Datum novice 14-11-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner