::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveKLUB OGLARJEV SLOVENIJE

Zaključek vseslovenskega prižiga oglarskih kop!

 

Klub slovenskih oglarjev, ki je koordiniral akcijo prižiga kop, ko se je po vsej državi v petek, 29. maja 2009, ob 18. uri prižgalo devetnajst kop, je v petek 23. oktobra s slovesnostjo sklenil letošnji sklop aktivnosti.

 

Na zaključni slovesnosti so predstavili delo vseh prostovoljnih skupin, ki so postavile kope in kuhale (v Beli krajini pravimo žgale) oglje. Nekatere skupine - med njimi tudi belokranjska, pa so se predstavile podrobneje.

 

Javni zavod Krajinski park Kolpa, ki je v sodelovanju s Turističnim društvom Stari trg žgal oglje v Močilah pri Starem trgu, se je na prireditvi na Gozdarskem inštitutu v Ljubljani predstavil s prezentacijo fotografij na uvodni slovesnosti, sodeloval je pri fotografski razstavi, postavil stojnico z reklamnim materialom, kulturni program pa je povezovala Tončka Jankovič.

 

Poleg prižigalca kope - direktorja JZ KP Kolpa Borisa Grabrijana, sta se občinstvu predstavila tudi mentorja Jurij Špehar st. iz Srednjih Radencev in Peter Kavšek iz Močil.

 

Oglarje sta po enkratnem kulturnem programu, v katerem so sodelovali svobodni umetnik Lado Jakša, pisateljica Ifigenija Zagoričnik Simonović, kulturna pisateljica Dušica Kunaver in dijakinja srednje glasbene šola Lara Šalamon,  pozdravila tudi direktor Gozdarskega inštituta Slovenije dr. Mirko Medved in direktor Zavoda za gozdove Slovenije Jošt Jakša. 

Razstavo fotografij, slik in izdelkov na temo gozdarstva in oglarjenja je odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Milan Pogačnik.

Nagrade sta prispevala KTRC Radeče in ZGS, podelila pa sta jih direktorica KTRC Radeče Marija Imperl ter direktor ZGS Jošt Jakša.

 

Na fotografskem natečaju, ki je potekal sočasno z oglarjenjem je s fotografijo "Prižig kope" zasedel drugo mesto uveljavljen ljubiteljski fotograf iz Bele krajine Vinko Kukman. Vsem visokim gostom se je v imenu oglarjev zahvalil predstavnik Kluba oglarjev Slovenije Jože Prah, ter jim izročil simbolična darila - ministru Pogačniku leseno posodo z ogljem.

 

KP Kolpa se ob tej priložnosti zahvaljuje vsem ki so prispevali k uspešnemu zaključku akcije, še posebej pa: TD Stari trg, GG Novo mesto, Andreju Držaju, Gregorju Kobetu in Manci Nučič.

 

Foto: Boris G., Tončka J.

 

Datum novice 23-10-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner