::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePolharije

Na področju Krajinskega parka Kolpa je lov na polhe tradicionalno opravilo

 

Nekoč so si prebivalci teh revnih krajev na tak način zagotovili pomemben delež mesa za prehrano, polšje kožuščke pa uporabili za izdelavo oblačil, predvsem kap - polhovk, ali še večkrat: krzna so prodali. Ta so v nekaterih obdobjih dosegala visoko vrednost. (Stari ljudje so vedeli povedati, da je vrednost desetih posušenih polhovih kožuščkov presegala dnevni zaslužek zidarskega mojstra.)

 

Danes so polharije predvsem družabni dogodki - ko se ljudje poveselijo še na nekoliko drugačen način, je pa to priložnost tudi za pogovor in obujanje starih zgodb na to temo.

 

KP Kolpa je tako lani sodeloval na "Polanski puhariji" z lovci LD Sinji Vrh. Letos v soboto 3 oktobra, pa na prireditvi "Gremo na puhe" na Goleku, ki jo je pripravil bife pri Starem podu iz Adlešič.

 

Na srečo o (živih) polhih lani in tudi letos ni bilo ne duha ne sluha, kar je spričo praznika (4. oktober = je svetovni dan varstva živali) prav dobrodošlo.

 

KP Kolpa se ob tovrstnih dogodkih poskuša vključevati z informiranjem udeležencev o naravovarstvenih vsebinah na tem območju.

 

Foto: Boris Grabrijan in arhiv KPK

 

 

Datum novice 04-10-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner