::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveDržavno prvenstvo v strižnji ovac

Praznik rejcev drobnice v Razorski dolini!

 

Nov državni prvak v striženju ovc z električnimi škarjami Andrej Škibin, državna prvakinja (po 14 letih prva ženska na vrhu!), v striženju ovc z ročnimi škarjami Mojca Noč!

 

Tudi Krajinski park Kolpa sodeloval na odmevni prireditvi rejcev drobnice, ki so pogosti gostje v parku!

 

Najpomembnejši dan za rejce ovac in koz, kakor tudi strokovne službe v živinoreji, potekal v prijetnem okolju in lepem vremenu. Skoraj 3.000 obiskovalcev si je lahko ogledalo veliko zanimivosti, državno tekmovanje v striženju ovac, državno razstavo drobnice in državno razstavo koz burske pasme. Najboljšim rejam je priznanja za dosežke podelilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Obiskovalci so lahko pokušali jedi iz mesa in mleka drobnice, se seznanili z delom društev, si ogledali delo pastirskih psov, se poveselili in družili z prijatelji rejci in potrošniki ...

Prireditev odprl predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Ciril Smrkolj z izpustom 150 golobov...

Bogat kulturni program, povezovalec domačin - Jože iz TV Dober dan, strokovni del Boris Grabrijan ...

 

Več o rezultatih in poteku prireditve v priloženem tekstu in fotografijah.

 

Fotografije: Tatjana Čop, Marjana Cvirn, Boris Grabrijan

 

**************************************************

Slovenija ima nova državna prvaka v strižnji ovc

 

(Vrhnika, 4. oktober 2009) Danes je na kmetiji Fortuna v Podlipi pri Vrhniki potekalo 14. državno tekmovanje v strižnji ovc. Kar 2.500 obiskovalcev je lahko opazovalo 3 tekmovalce, ki so se pomerili v strižnji z ročnimi škarjami, in 11 tekmovalcev, ki so strigli z električnimi škarjami. V prvi skupini je bila najboljša Mojca Noč, v drugi pa Andrej Škibin.

 

Ko so pred trinajstimi leti prvič izvedli tekmovanje v strižnji ovc na Kočevskem, je bila želja organizatorjev približati javnosti tako samo rejo drobnice kot tudi opravila, povezana z njo. Državna tekmovanja v strižnji so tekom let dobila redne obiskovalce, vselej pa privabijo še nove. Vsako leto je njihova vsebina bogatejša, saj dogodek popestrijo številni prikazi, pokušnje in tematske delavnice, zadnja leta tudi državna razstava drobnice in podelitev priznanj Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS za zgledne reje. Letos so organizatorji poskrbeli še za dodatno zanimivost – 1. državno razstavo koz burske pasme.

 

Na štirinajstem državnem tekmovanju v strižnji ovc so se v kategoriji strižnje z ročnimi škarjami pomerili trije tekmovalci, v kategoriji strižnje s strojnimi škarjami pa 11 tekmovalcev. Državni prvak v strižnji z električnimi škarjami je Andrej Škibin, ki je v velikem finalu deset ovc ostrigel v 14 minutah in 38 sekundah, drugi je bil Alojz Novak, ki je za striženje desetih ovc potreboval 14 minut in 52 sekund, in tretji Ron Metz s časom 16 minut za deset ovc. Državna prvakinja v strižnji z ročnimi škarjami je Mojca Noč, ki je za striženje treh ovc potrebovala 21 minut 59 sekund. Drugi je bil Andrej Škibin in tretji Franc Kalister. Pri vseh časih gre za korigiran čas glede na kakovost strižnje in morebitne ureznine o čemer odločajo sodniki.

 

Gregor Pečlin z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je podelil priznanja za dosežene rezultate pri reji plemenskih koz ali ovc in splošno urejenost kmetije.

Prejeli so jih:

·        Alojz Berginc, Log četsoški 22, 5224 Srpenica – rejec koz drežniške pasme;

·        Matjaž Žerjal, Tomaj 75b, 6221 Dutovlje – rejce koz slovenske srnaste pasme;

·        Vera Lipičar, Nova Vas 15, 5291 Miren – rejka koz slovenske sanske pasme;

·        Jožef Zupan, Marija Reka 37, 3312 Prebold – rejec koz burske pasme;

·        Marko-Valentin Bertoncelj, Sveti Lenart 18, 4227 Selca – rejec ovc jezersko-solčavske pasme;

·        Janez Zobavnik, Briše 1, 1241 Kamnik – rejec ovc oplemenjene jezersko-solčavske pasme;

·        Mitja Mlekuž, Log Pod Mangartom 48, 5231 Log Pod Mangartom – rejce ovc bovške pasme;

·        Nikola Djak, Golac 93, 6243 Obrov – rejec ovc pasme istrska pramenka;

·        Simo Selakovič, Marindol 30, 8341 Adlešiči – rejec ovc pasme belokranjska pramenka.

 

Tudi tokrat so državno tekmovanje v strižnji ovc spremljali zanimivi dogodki in predstavitve: delavnice polstenja za odrasle in otroke, degustacije in prodaja sirov iz mleka drobnice, prodaja izdelkov iz volne, prikaz dela pastirskih psov ter zanimiv kulturni program. Soorganizator letošnjega tekmovanja je  Društvo rejcev drobnice Notranjske. S prikazi svojega delovanja pa so sodelovali še člani Društva rejcev malih živali, članice Društva kmečkih in podeželskih žena Vrhnika ter Društvo podeželske mladine.

 
Več informacij: Marjana Cvirn (e-pošta: drobnica@km-z.si; tel.: 041 680 551)

 

Datum novice 04-10-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner