::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveTučnja lanu v Adlešičih

 

 

Predelava lanu poteka v okviru projekta Odpiranje sistemov izobraževanja in usposabljanja v širše okolje – Partnerstva, katerega nosilec je Zavod za izobraževanje in kulturo (ZIK) Črnomelj, partnerja pa Javni zavod Krajinski park Kolpa (izvajanje del) in RIC Bela krajina (promocija).

 

Predelava lanu se je v Adlešičih ohranila po zaslugi pridnih rok in zavednosti domačega prebivalstva, ki je že pred leti spoznalo, da je mojstrovino predelave lanu potrebno naučiti tudi mlado generacijo. Lan vsako leto pridelajo na Cvitkovičevi domačiji v Adlešičih, pri Raztresnovih v Rimu, pri Adlešičevih v Adlešičih, ta znanja pa negujejo tudi v Društvu kmečkih žena Adlešiči.

 

S pomočjo projekta želimo predelavo lanu »od semena do gvanta« približati v širše okolje, pri tem pa tudi ohraniti in na novo izdelati orodja, potrebna za ročno predelavo. Iz tako pridelanega lanenega platna bodo nastali številni tradicionalni kot tudi modno oblikovani izdelki. S sodelovanjem pri različnih fazah opravil (ne pozabite: lan je lan, z njim je delo leto in dan!) boste tudi sami začutili neprecenljivo vrednost pridnih rok in veselje ob ustvarjalnem delu.

 

V torek, 25. avgusta smo na Cvitkovičevi domačiji, v  Adlešičih, pričeli s prvimi postopki predelave. V tučnji, trenju in mikanju lanu se je preizkusilo skoraj 100 udeležencev v starosti od 3 do 80 let. Domačini so želeli preveriti koliko še znajo, obiskovalci pa naučiti, kako se to dela?

 

 

Prilagamo utrinke iz Tučnje lanu v Adlešičih in vas ob enem vabimo, da se udeležite naših naslednjih »lanenih aktivnosti«.

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Evropskega socialnega sklada (ESS) in Ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ). Spletna povezava na projekt: http://www.vurp-partnerstvo.si/

 

Foto: Tončka Jankovič

 

 

 

Letošnji pridelek lanu je bil kar dober, vendar pa še nihče ne zna napovedati, koliko metrov platna utegne nastati iz njega.

 

Ob zaključku smo po stari domači navadi sedli k zvrhano obloženi mizi in veselo zaključili dobro opravljeno delo. 

 

 

Datum novice 25-08-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner