::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveLAN: od semena do gvanta

PUKANJE LANU V ADLEŠIčŒIH

 

Javni zavod Krajinski park Kolpa je partner v projektu Odpiranje sistemov izobraževanja in usposabljanja v širše okolje – Partnerstva, v petek 31. avgusta organiziral pukanje lanu na Jankovičevi (po domače Miljekovi) njivi.

 

Pod budnimi očesi mentoric iz Društva kmečkih žena Adlešiči, se je v pukanju lanu poskusilo 25 prostovoljcev, ki so vsi resno prijeli za delo in njiva je bila prazna še pred močnim julijskim soncem. Poleg resnega dela ni manjkalo zabave, saj smo podiživeli tudi vse druge običaje – nagajanje dekletom, ki pukajo, povaljanje v travi, tlačanje semena pod obleko in podobno.

Zaključili smo s kmečko malico in seveda pesmijo, ki je tudi sicer ves čas spremljala delo.

 

Da bo lan primeren za nadaljnjo obdelavo in kvalitetne končne izdelke, ga je potrebno pukati zelo previdno - s koreninami (kar v tej suši ni tako lahko) in natančno zlagati v rukovete (majhni snopi velikosti objema dlani) s čimmanj primesi plevela. Za to je potrebno narediti majhno povesmo, podobno kot pri žitnih snopih.

Ko je lan popukan se ga zloži v »rastavo« - skupino 4-8 rukoveti, te pa se ob priložnosti prepelje in zloži v skednju v rante, da se dokončno posuši.

Ko bo suh ga bomo ošopali, …

 

Vse o nadaljnjih postopkih pa v prihodnjih obvestilih.

 

Na Preloki – točneje v »Kostanjiku« pri Ivanušičevih (po domače Mlinarjevi) bomo lan pukali v sredo ob 17 uri.

 

 

 

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Evropskega socialnega sklada (ESS) in Ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ). Spletna povezava na projekt: http://www.vurp-partnerstvo.si/

Datum novice 31-07-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner