::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveMiliči - pravoslavno Petrovo

Proščenje  v Miličih!

 

Srbska pravoslavna skupnost na področju Krajinskega parka Kolpa ima v Miličih zidano cerkvico "sv. Petra i Pavla". Pred stotimi leti je nadomestila dotrajano leseno cerkvico, ki je bila postavljena na starem pokopališču v Paunovičih, posvečena pa je bila sv Petru.

 

Župnija Marindol, katero vodi pop Jelenko Stojanovič‡ iz Srbskih Moravic na Hrvaškem, spada v Južno karlovško škofijo. Pop opravlja bogoslužje vsako prvo nedeljo v mesecu. V nedeljo, 12 julija, pa je bilo še posebno slovesno, saj so praznovali god svetnikov Petra in Pavla, tako da sta somaševala tudi pop Goran Šljivič‡ in Novega mesta (sicer zadolžen tudi za cerkev v belokranjski vasi Bojanjci, ki je črnogorskega porekla) in domačin Mihajlo Vukčevič, ki se je odločil za meniško življenje v enem od pravoslavnih samostanov na Hrvaškem.

 

Čeprav v Miličih danes ne živi več veliko prebivalcev, se je na praznik zbrala večina po svetu razseljenih pripadnikov avtohtone pravoslavne skupnosti (tudi iz Berlina). V majhni cerkvici niso mogli vsi sodelovati pri bogoslužju, ker pa del obreda poteka tudi zunaj - ko procesija trikrat obhodi cerkev, se je večina priključila blagoslavljanju jedil in faranov.

 

Verskemu obredu je sledil tudi kulturni program z nastopom Srbskega kulturnega društva iz Novega mesta.

 

Le upamo lahko, da bo pravoslavna skupnost uspela ohraniti svoje bogato kulturno izročilo, ki ga je toliko stoletij uspela ohranjati med večinskim katoliškim prebivalstvom in tako prispevala k pestrosti običajev in znanj na sicer majhnem bogatem območju Krajinskega parka Kolpa.

Datum novice 12-07-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner