::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePeš po Kolpi na Hrvaško

Preboj šengenske meje!

 

ÄŒlani Kulturno umetniškega društva Lepa Anka iz Preloke so se v nedeljo 28. junija odpravili na obisk k sosedom v vas PrilišÄ‡e na Hrvaškem. To pa so storili na prav poseben način. Tako kot nekoč ko na Kolpi ni bilo prave meje in so jo ljudje prehajali na različne načine, ko so se odpravljali po različnih opravkih, so jo tudi tokrat "pregazili" pod "Škavurinskim slapom".

 

V tem letnem času je vodostaj reke pod jezom dovolj nizek, da jo je mogoče varno prehoditi. Po tej poti so Preločani nekoč redno hodili na sejem v Karlovec ali po opravkih proti Delnicam.

 

Razlog tokratnega obiska pa je bil sodelovanje na proslavi v PrilišÄ‡u ob obeležitvi 200 obletnice izgradnje "Lujzijane" - ceste, ki jo je dal zgraditi Napoleon, da bi izboljšal prometne povezave različnih koncev imperija.

 

Ob prijazni podpori slovenskih in hrvaških varnostnih organov je bil v nedeljo med 12. in 14. uro na schengenski meji na Kolpi pod Preloko vzpostavljen začasni mejni prehod. Kljub na videz izredno komplicirani situaciji, so obmejni organi obeh strani le prisluhnili želji ljudi in omogočili ta enkratni dogodek.

 

 

 

Povezave na informacije o dogodku na hrvaški strani:

http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/26-6-2009/slovenci-stizu-gazom-preko-kupe

http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/indeks/lujzijana

 

Datum novice 28-06-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner