::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveOglarjenje

V Krajinskem parku Kolpa smo s pomočjo Polanskega turistično športnega društva iz Starega trga uspešno pripeljali proces kuhanja oglja do konca. Najbolj zaslužna sta mentorja Peter Kavšek in Jurij Špehar, izkušena oglarja, ki nista samo dajala dobrih nasvetov temveč kljub zavidljivim letom ves čas aktivno izvajala vse faze postopka.

 

Velika zasluga za nemoten proces gre tudi Gregorju Kobetu, predsedniku KS Stari trg, ki je uspešno koordiniral vse aktivnosti. Kopo smo prižgali 29 maja ob 18 uri, sočasno (ob tednu gozdov) z drugimi 18 partnerji po vsej Sloveniji. Največjo kopo v Litiji je prižgal predsednik republike dr. Danilo Turk, našo, ki ni bila najmanjša (7m3 lesa) pa direktor KP Kolpa Boris Grabrijan. Kopo so poleg mentorjev oskrbovali člani Polanskega TŠD in je dogorela v soboto 6 junija, ko smo jo odprli, pogasili in ohladili, nato pa so jo uslužbenci javnega zavoda KP Kolpa, Gregor Kobe  in prostovoljci iz Adlešič ter Starega trga zložili v unikatno embalažo. Manjši del pridelka bo namenjen promocijskim potrebam, večina pa prodaji s katero bi prispevali k ureditvi Močil.

 

Kopa je bila postavljena v Močilah ob obnovljenem kalu, ki je naravna vrednota, prav tako kot tudi mogočna lipa v njegovi neposredni bližini.

 

Okolico, ki je bila nekoč odlagališÄe in smetišÄe so prizadevni tržani v zadnjih dveh letih očistili in uredili, v kalu, ki bo tudi ribnik pa je naseljen že prvi krap. Da bi ribnik in njegova okolica zares zaživela in bila ponos kraja bo potrebnega še veliko truda in sredstev, KP Kolpa pa bo za ta namen prispeval ves iztržek od prodanega oglja, ki že čaka na kupce. Sezona piknikov je tu in vabljeni, da se oskrbite z ogljem pridelanim v Krajinskem parku Kolpa, saj boste tako dobili vrhunsko oglje, s svojim skromnim finančnim prispevkom (6 € za 3 kg oglja).

 

Tudi pevska skupina Druge iz Osijeka je v Šokčevem dvoru promovirala našo akcijo prodaje oglja…

 

Delavnica je del projekta "Povezovanje in usposabljanje rokodelcev ter razvoj centrov rokodelcev", pristop LEADER, nosilec Javni zavod Krajinski park Kolpa.

 

 

Datum novice 23-06-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner