::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePreločani snemajo dokumentarec - STELJARIJA

Tudi ta konec tedna se na območju Krajinskega parka Kolpa veliko dogaja. V Sodevcih je srečanje z izseljenci, v Žuničih, v Šokčevem dvoru in na Belokranjski čebelarski učni poti potekajo obiski čebelarjev iz vse Slovenije, črnomaljsko čebelarsko društvo pa ima  delavnico o zatiranju varoe. Na celotnem območju je veliko polharskih noči in podobno.

Zelo zanimivo dogajanje pa je v Rebri pri Preloki, kjer na pobudo Ane Starešinič (statira ali igra pa celotna vas), snemajo dokumentarni film »Steljarija«. RTV Slovenija bo posnela kadre postopkov priprave, košnje in spravila stelje (praproti). Ob tem bodo posneti tudi prizori v hiši, hlevu … - pač en dan življenja kmečke družine v jeseni, ko se spravlja steljo, pri tem pa pomagajo sosedje.

S tem dogodkom živi vsa Preloka in velik del KP Kolpa, saj smo potrebno opremo za snemanje zbirali povsod kjer jo je bilo mogoče dobiti. Dogodek je postavljen z začetek 50-ih let in postavitev kulis iz tega obdobja zahteva posebne priprave.

 

Datum novice 12-10-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner